Anna Dinesen

Om dette arrangement

Bibliotek
Tid
19:00
Pris
50 Kr
Lokalitet
Danmark
Bestil billet(ter)
For voksne

Refleksioner over ondskab, moral og menneskelig værdighed

20.09.18
Anna Dinesen vil denne aften holde et foredrag, som primært vil handle om Primo Levi, italiensk-jødisk forfatter og kemiker, der blev deporteret til Auschwitz i 1944.

Primo Levi overlevede kz-lejren, og de livserfaringer, han tog med herfra, omsatte han senere til stor litterær kunst om skam, skyld og stolthed samt refleksioner over ondskab, moral og menneskelig værdighed. Han konkluderer: ”Det skete, og derfor kan det ske igen.” Men også andre bærere af vidnesbyrd vil blive omtalt, fx V. Klemperer og ElieWiesel.

Refleksioner over ondskab, moral og menneskelig værdighed

Foredraget, der handler om at bære vidnesbyrd, vil tage udgangspunkt primært i Primo Levis erindringer, ikke så meget i hans skildringer af krigens rædsler, men mere i hans refleksioner over, hvordan det kunne gå til, at mennesker i et civiliseret land som Tyskland kunne overgive sig til at medvirke i en så vanvittig og ufattelig skændsel, som den de udførte i kz-lejrene mod jøder, romaer, homoseksuelle og andre, som efter Hitlers mening ikke var værdige til at leve.

Primo Levi og andre store forfattere som Elie Wiesel og Simon Wiesenthal, der også overlevede lejrene, følte det som deres pligt at bære vidnesbyrd for alle dem, der ikke overlevede og samtidig gøre det klart for eftertiden, at ”alt det der skete var menneskeligt, og derfor kan det ske igen”.

Ved ikke at glemme øger vi muligheden for ikke at gentage og ikke stiltiende at godtage had og onde gerninger mod vore medmennesker. Der vil også fokuseres på, hvordan nazisternes sprogbrug, børne- og ungdomsopdragelse spillede en afgørende rolle for udbredelsen af jødehadet.