Styrk dit barns sprog

Bibliotekernes Sprogspor viser vejen
Vil du som forælder gerne hjælpe dit barns sprog på vej? Gå på opdagelse på sprogsporet.dk.

Det har stor betydning, at dit barn kan kommunikere med andre og forstå sprog. Det hjælper dit barn til at få venner og støtter barnet i at forstå sig selv og verden. Et godt sprog er også vigtigt for at lære og for at få en god skolestart. Du kan styrke dit barns sprog ved at læse højt og lege med sproget.      
 
På sprogsporet.dk finder du idéer til lege og gode bøger. 
Bibliotekernes Sprogspor er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sproglig udvikling og tidlige læsefærdigheder og henvender sig til alle de voksne omkring børn i alderen 0-6 år.   

Skab sprogstunder 

Skab gode sprogstunder sammen med dit barn lige fra fødslen - jo før, jo bedre. Når du taler, synger og læser højt, så hører barnet sprogets rytme, lyde og en masse ord.  
Selv om dit barn ikke selv taler, hører barnet de ord, du bruger. Det giver en god basis for udviklingen af dit barns sprog. 
 
Du kan skabe gode sprogstunder med dit barn ved at: 

 • Læse sammen - Tal om bogen sammen undervejs og bagefter. Følg op på det dit barn siger og relater gerne bogen til jeres hverdag. Husk også at tale om billederne.    
  Hvis dit barn endnu ikke har noget sprog, så vær ekstra opmærksom på dit barns blik og lyde. Peg på det, dit barn ser på. Sig, hvad det er og gentag barnets lyde, så I får en samtale i gang. 
   
 • Lege med sproget - Det kan du fx gøre ved at sige rim og remser. De er ofte sjove og gør opmærksom på sprogets lyde. Tit er der fagter til, som gør dem lettere at huske. 
  Du kan måske huske “Lille Peter edderkop” fra din egen barndom?  
   
 • Sætte ord på hverdagen - Sæt ord på de ting I laver. Tal om maden, mens I sidder ved bordet. Fx ”Vi skal have kartofler. Vi må puste på dem, for de er varme.” Peg og fortæl, hvad I putter i indkøbsvognen, når I handler, fx: ”Her er mælken. Vi skal have 4 liter mælk.”  Fortæl om de lyde, I hører, fx: ”Jeg kan høre, at det ringer på døren.”  

På sprogsporet.dk kan du finde inspiration til aktiviteter der støtter dit barns sprog og viden om børn og sprog. 
For at gøre det let for dig, har vi samlet tips, inspiration og anden relevant information inden for sprog og læsning for de mindste i et månedligt nyhedsbrev. Du kan tilmelde dig her

I oktober måned sætter bibliotekerne landet over ekstra spot på Bibliotekernes Sprogspor med idéer til gode bøger og sprogaktiviteter både på det fysiske bibliotek, hjemmesiden og de sociale medier.  
Så tag gerne fat i børnebibliotekaren på dit lokale bibliotek for at få inspiration.  

Kom med på sporet af gode sprogstunder.

Oprindeligt skrevet af Karen Agergaard, Roskilde Bibliotekerne.