Det er sundt at læse

27.11.19
Denne uges klumme er skrevet af Lars, som fortæller om hvorfor det er sundt at læse.

Siden antikken har man været klar over at læsning af litteratur er sundt. Over indgangen til biblioteket i Alexandria stod der SJÆLENS MEDICIN.

Litteratur fungerer som en livssimulator. Studier viser at læsning om en situation, oplevelse eller en hovedpersons følelser i en roman, aktiverer de samme regioner i hjernen hos læseren, som hvis vedkommende selv havde oplevet det. Læseren kan med andre ord gøre sig erfaringer med livet, både det levede og ikke levede og på den måde træne sin indlevelse i at være menneske. Hjernen har brug for at finde sit eget læsetempo, derved kobler man det læste sammen med sin personlighed og går ind i en tilstand af mindfulness. Når man virkeligt er opslugt af en roman, glemmer man næsten at man læser, de lange kolonner af ord fortæres ubesværet. Orker man ikke at læse en bog kan man i stedet lytte til en lydbog, hjernen er ligeglad, oplevelsen og effekten er den samme. Ordet ”hund” danner den samme forestilling i hjernen uanset om du ser ordet eller hører ordet. Hørelse og læsning er så tæt forbundne, at de fleste i forvejen omdanner deres læsning til en indre stemme, du hører samtidigt med at du læser. En af mine største læseoplevelser forgik i bil.

I en periode for år tilbage pendlede jeg en time hver vej og havde god tid til at lytte til lydbøger. Det var et gammelt skrattende kassettebånd med udfald. Stemmen gik knasende igennem en tragt ned til Jens Munk ombord på ”Lamprenen” engang i 1600 årene spærret inde i Hudson Bay i dræbende kulde. Jeg var der selv, min jordiske tilstedeværelse her var ophævet. Jeg husker intet fra køreturen hjem, men jeg blev vækket af gruset i indkørslen og tænkte, hvad skete der lige der. Jeg håber blot at instinkterne og reaktionerne var intakte, hvis trafikken havde krævet det. Jeg tog forskud på det der nok om nogle år bliver til selvkørende biler. Bortset fra at der tilsyneladende kan være et fareelement, når man hører lydbøger under kørsel, er læsning god medicin, som samtidigt kan udvide ens horisont. Der er meget godt at sige om romanlæsning og egentligt kan jeg blive ved, det kan anbefales at slukke for vores mange skærme en halv time før sengetid og læse, det skulle give en bedre søvn. På Syddansk Universitet læser medicinstuderende på 2. semester romanlitteratur i faget Narrativ Medicin alene med det formål at udvikle større empati og på den måde blive bedre til at lytte sig ind til patienten og skræddersy den rette behandling. Så hermed ordineret en litterær mirakelkur.

Materialer