Berit Olesen Vang
Berit Olesen Vang

En festival bliver til

19.09.19
Berit har skrevet en klumme om, hvordan vores Litteraturfestival blev til. Fra opstarten hvor vi kaldte det Litteraturparty i provinsen til nu, hvor det er blevet en fast begivenhed hvert år i uge 40.

Når Struer Bibliotek afholder årets litteraturfestival lørdag d. 5. oktober, så er det niende gang. Ideen til festivalen blev taget af vores daværende bibliotekschef Bent Birk Kristensen, som undrede sig over hvorfor Vestjylland ikke havde sin egen bogmesse.

Der er langt til København til den årlige bogmesse for vores lånere, hvis man som bogelsker gerne vil have inspiration til sin læsning.

Den første litteraturfestival blev kaldt for Litteraturparty i provinsen, hvor vi brugte det sjove ordspil fra Hej Matematiks meget populære sang fra dengang med titlen Party i provinsen. Planlægningsgruppen bestod af både bibliotekarer og frivillige med stor litteraturinteresse. Visionerne for den første festival var store. Vi skulle have flere scener, både på biblioteket og i et telt på P-pladsen overfor biblioteket. Vi havde inddraget både Grand Hotel, Apollon biografen og Musikskolen. Der var bogfoldning, kreative værksteder og udstillinger ved Hvidbjerg boghandel og litteraturselskaber. Jens Blendstrup, Anne-Sophie Lunding-Sørensen og Palle Lykke Ravn var blandt de forfattere man kunne opleve i 2011, og Hr. Skæg lærte børnene om ABC.

Evalueringen af første festival var nedslående. Publikum havde svigtet. De havde ikke aflagt festivalen besøg i det omfang vi havde håbet.

Nu ved vi jo godt at det tager tid at løbe et stort og nyt event i gang. Vi troede nok på ideen, så vi tog arbejdshandskerne på igen. Året efter arrangerede vi atter Litteraturparty i provinsen, men igen måtte vi erfare at publikum ikke havde taget den nye festival til sig. Derfor ændrede vi stil i 2013. Festivalen blev kort og godt kaldt for Litteraturfestival, og blev aftalt til fast at forløbe i uge 40. Vi satte fokus på forfatterforedragene og mindre på det kreative. Det viste sig at være et klogt valg, og siden har festivalen vokset sig stor, og er blevet en tilbagevendende begivenhed.

Vi er en gruppe af bibliotekarer og frivillige som har været med i planlægningen i en årrække.

Det er et stort arbejde at arrangere festivalen. Vi starter allerede i februar måned med planlægningen. Det der er mest tidskrævende, er at finde de rigtige foredragsholdere. Det er vigtigt at vi kan sammensætte et aktuelt program som rammer bredt ud til vores publikum. Derudover er der meget arbejde i alt det praktiske med kontrakter, annoncering, aftaler med lokale aktører, bespisning mv.

Selve dagen mødes vi tidligt om morgenen og går i gang med at smøre de 100 rundstykker, der skal til for at skyde festivalen i gang. Vi er alle forventningsfulde og stemningen er altid god, men lidt nervøsitet fylder også. Kommer der nu publikum nok? Går alt som det skal? Har vi husket alt?

Vi ved at der indimellem sker uventede episoder. Et år havde vi en tasketyv, som tidligt på formiddagen luskede sig ind i bibliotekets baglokaler og stjal et par tasker. Samme år var vores første oplægsholder ude for at hendes bil blev udsat for hærværk i løbet af natten, hvor den holdt på p-pladsen foran Grand Hotel. Vi har haft et par aflysninger, som vi i hast skulle dække ind med en anden foredragsholder, og vi oplevede en anden side af en af Danmarks bedste forfattere, da han midt inde i sit foredrag pludselig fortalte, at hans mor var død dagen forinden. Han var meget professionel, og når man har lavet en aftale, så har man en aftale. Vi har oplevet mange sjove episoder og er forberedt på, at noget kan ske, også i år.

Jeg har været med igennem alle årene og det er altid en stor oplevelse. Efter festivalen er jeg som regel fyldt op med god positiv energi. Som regel har publikum været glade og rosende, og jeg har fået ny inspiration og spændende oplevelser, som jeg kan leve længe på. Jeg har oplevet mange gode begivenheder igennem årene bl.a. foredraget med Jesper Binzer, som vi forinden spiste pizza sammen med i køkkenet. Anne Lise Marstrand Jørgensens foredrag om Dronningen af Saba, Ane Riels fortælling om Harpiks, og Hr. Skægs show var topunderholdning for børn.

I år vil jeg glæde mig til at møde forfatterne Anne-Cathrine Riebnitzsky, Sofie Jama, Karsten Skov, Ole Sønnichsen og selvfølgelig Liselotte Wiemers anbefalinger af årets læseværdige litteratur. Især er jeg spændt på det musikalske indslag, som afslutter festivalen, hvor Uhørt optræder med digte tilsat musik.

Se programmet for årets Litteraturfestival

Materialer