Ditta Nielsen
Ditta Nielsen

En læsekreds opstår

16.10.19
Ditta har skrevet en klumme om hvor berigende det er at være med i en læsekreds. Og hvilke muligheder læsekredsene har for at få hjælp på biblioteket.

For efterhånden mere end 10 år siden spurgte en god veninde mig, om vi ikke skulle starte en læsekreds. Selv om jeg egentlig syntes, ideen var rigtig god, trak jeg på det. Ikke på grund af manglende interesse men på grund af tiden, i forvejen var tiden jo fyldt godt og grundigt ud med andre gode interesser samt familie og arbejde.

Heldigvis insisterede min veninde, og i dag vil jeg ikke undvære min dejlige bogklub, hvor vi trofast mødes en gang om måneden lige på nær i sommerferien.

Læseglæden har jeg altid haft, men det at dele en læseoplevelse med andre, beriger både bogen og en selv. Man opdager, at andre ikke opfatter romanen på samme måde, som man selv gør og får mange livlige samtaler om vigtige emner. Snakken går altid lystigt, og vi kommer ofte ud på mange sidespor. Vi kommer jo hver især med vores egen bagage eller baggrund, og det afspejler bestemt vores opfattelse af såvel romanen, som virkeligheden omkring os.

Hver aften startes festligt med et enkelt glas og efterfølges med et dejligt måltid; sådan startede vi bestemt ikke, men traktementet har udviklet sig. Men  vi læser altså også en roman til hver gang,og den diskuteres. Det er meget interessant, hvor forskelligt vi læser og opfatter bogen, vi er sjældent enige alle sammen, og det er jo noget af det berigende ved læsningen.

I Struer findes rigtig mange læsekredse, og hver læsekreds har deres egen måde at mødes på. I nogle kredse skiftes man til at udvælge bøgerne og heldigvis kan min arbejdsplads, Struer Bibliotek, stille en stor samling af læsekredsbøger til rådighed. Biblioteket køber simpelthen hvert år et antal bøger, hvor man har 8 eksemplarer af hver titel, så alle i læsekredsen kan læse den samme titel. Vi forsøger at indkøbe aktuelle bøger, hvor der er et indhold, man vil kunne diskutere.

Biblioteket kan også samle sæt sammen fra andre biblioteker, hvis læsekredsen ønsker en bestemt titel, som vi ikke selv har i det ønskede antal eksemplarer. Hver læsekreds får sit eget lånerkort med en forlænget lånetid, vi forsøger simpelthen at nurse læserne.

Og hvem er det så, der deltager i alle disse læsekredse? Det kommer jo nok ikke som nogen overraskelse, at det domineres af kvinder, vi har dog heldigvis også mænd, men de er i undertal.

Fra mit arbejde ved jeg jo godt, at mange flere mænd end kvinder holder af faglitteratur, og genrerne til mænd er meget krimi/spænding og historiske romaner. På biblioteket beskæftiger jeg mig meget med børnelånerne og børnelitteraturen og ser, at rigtig mange drenge fra de er helt små, gerne vil låne fagbøger, så der er en klar tendens, der holder op i voksenalderen.

De fleste læsekredse mødes privat, men nogle mødes i foreningsregi eller f.eks. på biblioteket.

Rigtig mange læsekredse deltager også i bibliotekets forfatterarrangementer og i litteraturfestivallen, hvor man virkelig kan blive inspireret og møde andre med samme interesse for bøgernes verden.

I dag skaffer Struer Bibliotek bøger til ca. 50 læsekredse og nye kommer jævnligt til, biblioteket råder pt. over 67 sæt læsekredsbøger.

Jeg kan kun opfordre til, at hvis man bliver spurgt om at deltage i en læsekreds, så sig JA TAK. Du vil bestemt ikke fortryde det.