Bodil Sørensen
Bodil Sørensen

Fake News – kunne vi blive lidt bedre til at spotte det?

08.04.20
Bodil har skrevet en klumme om Fake news, læs med her, og bliv bedre til at sortere i nyhedsstrømmen

”Tag en dyb indånding – og hold vejret – kan du det uden ubehag, er du ikke smittet med Corona-virus” – læser jeg på Facebook. Hold nu op, tænker jeg – hvorefter jeg tager mig selv i at trække vejret dybt og holde det. Jeg tror selv på, at jeg er ret god til at skelne troværdig information fra utroværdig. Men frygten og usikkerheden får åbenbart også min kritiske sans til at slækkes.

Og det har vist i nyere tid aldrig været vigtigere at bevare den kritiske sans. Nettet – og i særdeleshed Facebook – flyder i disse corona-tider over med alverdens info og historier, som bliver delt og kommenteret på livet løs. Men hvad er rigtigt og hvad er forkert. Det eneste der er helt sikkert: tro ikke på alt du læser. Tænk dig om en ekstra gang, især inden du selv deler og dermed måske er med til at få fejlagtig information til at florere endnu mere.

Eksemplerne har været mange. Et opslag, som skulle vise, hvordan du kan skelne mellem corona, forkølelse og almindelig influenza, fik især mange delinger. Det måtte jo være sikkert og vist - kilden var jo WHO. Men det kan enhver jo skrive – så tjek. Første advarselstegn: ukorrekt stavning. Hvem har hørt om ”næseoverbelastning” og ”knogssmerter”? Tag derefter et hurtigt tjek på WHOs officielle hjemmeside – og her er ingen information, der tilnærmelsesvis ligner opslaget. Så allerede nu er konklusionen: brug ikke denne tjekliste.

Af andre eksempler, som er delt flittigt på Facebook, kan nævnes:

  • En liste fra en italiensk læge, som gav råd til at undgå corona-virus, bl.a. med gurgling af halsen i saltvand.
  • Indtagelse af masser af c-vitaminer – så undgår du corona.
  • Coronaudbruddet er i virkeligheden et resultat af mobilstråling fra 5G-teknologien.

Fake News er ikke en ny ting – den har altid eksisteret. Men i en tid med sociale medier, hvor alle kan komme til orde – hvilket jo egentlig er rigtig godt – er vi alle bare nødt til at være mere opmærksomme på, hvad der er troværdigt, og hvad der ikke er. De fleste af os oplever lige nu stor usikkerhed, og derfor hungrer vi alle efter mere information. Men tjek din information fx på de danske sundhedsmyndigheders sider. Hjemmesiden tjekdet.dk gør også et godt arbejde med at vurdere sandheden på mange af de ting, som florerer på nettet.

Så bevar din kritiske sans. Del kun det, som du er overbevist om passer – og som du har tjekket en ekstra gang.

Gode tommelfingerregler er:

(udarbejdet af Hjørring Bibliotekerne)

  1. Tjek hvem der står bag informationerne. Hvis du ikke kan identificere ophavet, så stol ikke på informationerne. Er kilden skrevet af fagfolk? 
  2. Hvor aktuelle er informationerne? Coronaepedemien udvikler sig hurtigt, så det er et væsentligt kriterie, at informationerne er nye. 
  3. Virker kilden objektiv eller er der tale om holdninger eller evt. salg?  
  4. Har nogen du respekterer fagligt anbefalet informationen? Hvis informationen er videredelt eller formidlet af en ven, så er den ikke så troværdig, som hvis den kommer fra eksperter. 
  5. Virker informationerne troværdige i forhold til det du allerede ved om emnet? 
  6. Krydstjek altid! Hvis du er i tvivl så tjek dem med nogen du fagligt stoler på!

Link til offentlige myndigheder, som har pålidelig information om Corona:

Sundhedsstyrelsen www.sst.dk
Sundhedsministeriet www.sum.dk
Politi om Corona politi.dk/corona