Julemåneden på biblioteket

26.11.20
I denne uges kulturklumme skriver vores børnebibliotekar, Ditta, om hvilke hyggelige juleaktiviteter, der sker på biblioteket i december.

Julen nærmer sig og på trods af gode fortsæt om at være på forkant og forberede sig i god tid, går tiden for mange alt for stærkt.

Julen må jo rigtig gerne være andet og mere end en stressfaktor. Den skulle åbne for fordybelse og tid til familien og venner. Traditionerne står i kø, måske er det vigtigt, at vi udvælger essentielle ting og ikke forventer, at alt kan nås.

Biblioteket har jo rig mulighed for at støtte op om julens mange og hyggelige tiltag. Der findes mængder af rigtig dejlige julebøger, der dækker både børn og voksnes behov. For de flittige er der håndarbejdsbøger og her skal man jo tidligt i gang, så findes der de smukke bøger med kranse og juledekorationer, og de kombineres på bedste corona-vis med et besøg i vores dejlige skove.

For de kreative er biblioteket en guldgrube med ide-bøger, både til julepynten og de hjemmelavede gaver for ikke at nævne alle de appetitvækkende opskriftsbøger der knytter sig til december måned.

Julen bliver i år noget anderledes pga. coronarestriktoner, det rammer i julen mange kulturelle arrangementer, som ikke gennemføres, her på biblioteket savner vi virkelig sang og sanglege med de mindste, vi håber, I får sunget derhjemme og glæder os til at sangen og sanglegene kan komme tilbage her og alle andre steder.

Men aller vigtigst for en børnebibliotekar er selvfølgelig de skønneste julefortællinger, som henvender sig til både små og store. Man behøver jo ikke at læse en kalenderbog med 24 fortællinger, hvis det er for stor en mundfuld, der er så mange gode julebøger med små kapitler eller flotte billedbøger med gode illustrationer. Juleevangeliet formidles også på bedste vis og i forskellige udformninger, der er noget for enhver smag.

Juleglæden blev tændt på børnebiblioteket, da vi blev kontaktet af en frivillig, som gerne ville gøre en indsats for børnebogen og biblioteket. Ditte Liebach, som er pædagog i Bulderby, brænder nemlig for højtlæsning og hun vil bruge sin store viden og entusiasme til at fortælle julebøger til de 3-6 årige to lørdage på Struer Bibliotek på en Corona sikker måde.

Biblioteket lægger ud med advents julehygge den 28. november med Dittes højtlæsning og så hygger vi alle lørdage indtil jul med dejlig julemusik og en julekonkurrence for børnene. Nisserne er nemlig sluppet løs på Struer Bibliotek. Hvis børnene vil hjælpe med at finde alle nisserne og skrive hvilke bogstaver de har taget, giver det måske et ord? Der er selvfølgelig en lille julepræmie til alle, der løser quizzen. Nissejagten er alle fredage og lørdage fra den 28. november.

Hvis man har lyst til at aflevere et julepostkort til biblioteket, vil vi blive rigtig glade og alle julekortene vil blive hængt op i biblioteket. Hver lørdag op til advent trækker vi lod om en fin julekurv til den heldige vinder.

Det skulle gerne få alle til at sænke skuldrene, slappe lidt af og komme i den helt rigtige julestemning, husk at nyde december måned.

Et par læsetips til de små af mine egne favoritter: Sven Nordqvist : Jul hos Peddersen , Russell Punter : Julehistorier for de små og Manu Sareen : Iqbal Farooq og den lede julestjerne og til de lidt større børn kan Kasper Hoff`s : Ole Lund Kirkegaards Kikkebakke Boligby absolut anbefales. Men husk, der er rigtig mange gode titler at vælge imellem.