Tæt på lysere tider

22.12.20
Vores biblioteksleder, Rasmus, har skrevet en klumme om Corona-nedlukningen og planlægning af foråret på biblioteket.

Bibliotekets anden nedlukning gik lettere end den første. Vores ide fra foråret med at indgå et samarbejde med Butik Rosenrød omkring udlevering af læseposer, bestilt via vores hjemmeside, kunne let genoptages. Dengang var vi det første bibliotek i landet, der kørte med den model.

Og i en periode lånte vi ikke bare flere fysiske bøger ud end alle andre biblioteker i landet, men end alle andre biblioteker i landet til sammen. Heldigvis får en god ide sjældent lov til at ligge, og konceptet bredte sig hurtigt til andre biblioteker i resten af landet – og i den her omgang er læseposerne en del af Kulturministeriets officielle anbefalinger til biblioteker. Udover dét har rigtig mange af jer taget eReolen og Filmstriben til jer, som de fine digitale alternativer til vores fysiske samling, de er. 

Noget af dét vi kan lave, når vi ikke har mulighed for at mødes med jer i biblioteket – udover at pakke læseposer - er at planlægge forårets aktivitetsprogram. Og hvad gør man så, når man ser ind i et forår, der stadig er usikkert?

På Struer Bibliotek satser ikke kun på at lave lige så mange ting som, vi plejer, men har faktisk forsøgt at skrue op for blusset og forsøger at lave så meget som muligt. Forfatterbesøg. Børnebio. Højtlæsning for de mindste. Kreaworkshop. Foredrag om danskernes oplevelser af den første COVID-19 nedlukning. Skattejagt. Bogcafe, børneteater og meget mere.

Kulturoplevelserne og fællesskaberne omkring dem er en del af medicinen mod de uheldige psykiske sygdomme som ensomhed, angst og stress, vi ved har fulgt i kølvandet på COVID-19. Metaltrætheden efter et underligt år, der nu bliver sat punktum for med en amputeret jul og en solid dosis af den danske vinters gråvejr, betyder, at vi alle sammen brug for lys for enden af tunnellen. Så vi tænder første lys i mørket d. 11 februar hvor vi samarbejder med Foreningen Norden og gruppen ’De eventyrlystne’ om oplæsning på biblioteket. 

Hvis smittetrykket stiger til usikre niveauer, eller vi er tvivl, om at noget kan afvikles sikkert, udskyder vi naturligvis arrangementer og aktiviteter til sommeren eller efteråret, men ingen er tjent med, at vi sidder stille.

Eksperterne har haft tid til at lave de rigtige anbefalinger. Koncerter, teaterforestillinger og foredrag kan trygt afvikles med biografopstilling og styr på kvadratmeter og antal billetter. Alle har lært at hoste i ærmet, vaske hænder, holde afstand. Vi ved, hvilke værnemidler der virker, og vi har nok af dem. De udøvende kunstnere står på spring. I er sultne efter at komme ud. Og vi savner at se jer.   

Så vi glæder os til, at I ser vores forårsprogram, når det udkommer sidst i januar - og ser frem til at ses på biblioteket i 2021. 

God jul, godt nytår og pas på jer selv
Rasmus