Katrine Frandsen

Tegneseriernes verden

08.08.19
Ugens klumme er skrevet af Katrine, som dykker ned i tegneseriernes verden.

Da jeg var barn, læste jeg altid striberne på bagsiden i Nordjyske Stiftstidende. Min fars gamle Anders And blade og Garfield blev også læst med stor fornøjelse. Efterhånden var det andre ting, der tog min opmærksomhed og tegneserierne blev sat lidt i baggrunden. Lige indtil jeg begyndte at arbejde på biblioteket. Her blev jeg fodret med tegneserier fra nogle af mine kollegaer.

”Tegneseriehorisonten”

Stille og roligt begyndte jeg at forstå det fascinerende ved tegneserierne. Flere af mine kollegaer hørte mig sige, at jeg var begyndt at synes godt om tegneserier igen. Derefter købte en af dem nogle tegneserier til mig, så jeg kunne blive ved med at læse dem, og udvide min ”tegneseriehorisont”.
Jeg lærte om de forskellige genrer, og hvordan tegneserier aldrig kun har været for børn. Der kommer stadig flere udgivelser, som i stil og indhold udfordrer den klassiske opfattelse af tegneserier og den udforsker grænserne for, hvordan man kan fortælle en historie. Hollywood har også fået øjnene op for tegneserierne, hvilket har affødt en mængde superheltefilm, som har lidt varierende kvalitet.

Copenhagen Comics

Efter en mindre nedtur i 1990’erne, hvor der ikke kom mange nye tegneserier, begyndte der efter årtusindeskiftet at udkomme flere gode tegneserier igen, der kom flere forlag til, som begyndte at udgive nye serier og genoptage nogle serier, der ellers var stoppet. Derudover blev Copenhagen Comics afholdt for første gang i 2004. Det er Danmarks største tegneseriefestival, hvor der i 2017 var samlet 4500 mennesker om tegneserierne.
Jeg vil rigtig gerne opleve Copenhagen Comics, jeg håber på, at det kan lade sig gøre, når det bliver afholdt næste gang i 2021.

Fascination over superhelte

Sammen med ønsket om at opleve Copenhagen Comics, blev min ”tegneseriehorisont” også udvidet til, at jeg selvfølgelig skulle se superheltefilm, selvom jeg var helt bagefter i forhold til min kammerat, som nærmest er superhelteekspert, havde jeg en god oplevelse, da vi var inde at se ’Avengers Endgame’. Ligesom jeg i bøgerne blev fascineret over den verden, man kan forsvinde ind i, blev jeg det på samme måde, da vi så filmen. Jeg har ikke set andre film end ’Avengers Endgame’, udover Lego Batman filmen (og den tæller ikke helt på samme måde i det regnskab).

Garfield og superhelte

Jeg har fået endnu mere lyst til at læse flere forskellige typer tegneserier, i stedet for kun at holde mig til Anders And og Garfield, som da jeg var barn. Selvom det hænder, at jeg vender tilbage til et Garfield hæfte, har jeg fået øje på superhelteverdenen. Men den er kæmpestor, og det kan være svært at finde rundt i Marvel og DC, og hvem, der hører til hvor, men heldigvis kan man låne dem på biblioteket og prøve sig lidt frem.