Ukrainske læseoplevelser

01.03.22
I disse dage er alles øjne på Ukraine. Det er en mærkelig tid, en uhyggelig situation, og mange af os føler et behov for at vise vores støtte til og solidaritet med det ukrainske folk. Litteratur kan knytte bånd, skabe perspektiv og forståelse – selvom det at læse en bog er en lille handling i det store billede, så kan det alligevel godt betale sig at kigge nærmere på Ukraine gennem litteraturen. Det er ikke så tit, at litteratur fra Ukraine finder vej til Danmark, men vi har vi samlet et lille udvalg af bøger af ukrainske forfattere, som man kan læse i dansk oversættelse.

Sergij Zjadan
En af de ukrainske navne, der har fyldt mest på den internationale litterære scene de sidste år, er Sergij Zjadan. Han er både digter og romanforfatter, og han er kendt for sit politiske engagement i kampen for Ukraines uafhængighed. Hans værker bliver beskrevet som rastløse, akutte, berørende og brændende – man kommer helt tæt på, hvad der virkelig sker i det østlige Ukraine. Mesopotamien er en novellesamling om en broget gruppe af mennesker i Kharkiv, der er mærket af krig og lever på kanten af samfundet. Og midt i alt dette går frontlinjen handler om skolelæreren Pasja, der bor i stationsbyen Debaljtsevo, hvor togene i 2015 holder op med at standse, da krigen ankommer. Værkerne er baseret på de virkelige begivenheder, der har udspillet sig i Ukraine de sidste år, og handler om de menneskelige omkostninger, krigen har.

Irène Némirovsky
Némirovsky har en tragisk livshistorie – hun blev født i Kiev til en jødisk familie, men flygtede til Frankrig under Oktoberrevolutionen, og i 1942 blev hun sendt til Auschwitz, hvor hun døde kort tid efter. Hun skrev på fransk, og hendes forfatterskab fik en opblomstring, da datteren Denise i 00’erne fandt og udgav tekster fra moderens notesbog, der overlevede krigen. I Filmfortællinger og Blodrus kan du læse flere af Némirovskys smukke noveller fra en enestående litterær karriere.

Marina Lewycka
Hvis man leder efter en lidt lettere læseoplevelse, så er britisk-ukrainske Marina Lewyckas En kort gennemgang af traktorens historie på ukrainsk et godt bud. Romanen er en humoristisk historie om to søstre, hvis far, Nikolaj, gifter sig med en meget yngre ukrainsk immigrant ved navn Valentina, som søstrene kriges med. Nikolaj er ved at skrive traktorens historie, og undervejs i bogen afdækker søstrene familiens historie og oplevelser i Ukraine under Stalins styre.

Andrej Kurkov
Grå bier af Andrej Kurkov handler om den 49-årige invalidepensionist og excentriske biavler Sergej, der bor i Donbass i Østukraine. Byen er præget af krig, larm og hadske naboer, og bierne mistrives – Sergej holder mere af bierne end af de fleste mennesker, så han drager ud med sine seks bistader på anhængeren i jagten på et bedre sted, og et bedre liv, for sine bier.

God ven af liget handler om Ukraine i tiden lige efter Sovjetunionens fald, hvor individet er blevet sat fri af staten, men ægte forandring er træg og skrøbelig. Bogen er fyldt med tvivlsom moral, sorte penge, ægteskabelig splid og en enkelt lejemorder, men også masser af mørk humor.

Materialer