Katrine Frandsen

200-året for opdagelsen af elektromagnetisme

12.08.20
I år er det 200 år siden, H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen, det var en opdagelse, der fik stor betydning både i naturvidenskaben og i vores dagligdagsliv. Men hvad er det nu elektromagnetisme er? Hvem var H.C. Ørsted? Og hvad bruger vi det egentlig til i dag?

H.C. Ørsteds opdagelse

I begyndelsen af 1800-tallet var der sket flere større fremskridt inden for naturvidenskab.

Ørsted arbejdede både på universitetet og lavede aftenundervisning, både for at supplere lidt til professorgage på 2300 rigsbankdaler og udbrede kendskabet til naturfilosofi.
Under en forelæsning havde professor Ørsted tænkt sig at udføre et eksperiment med et elektrokemisk batteri, en tynd platintråd og en kompasnål.
Det gik ikke helt som planlagt, men senere prøvede han igen, og her havde han større held med sit eksperiment.

Ørsteds kritikere mente, at hans forsøg var lommefilosofi, men med hjælp af zinkplader i et kar fyldt med svovlsyre og salpetersyre fik han elektrisk strøm til at gå igennem platintråden, som var placeret over kompasnålen og nålen bevægede sig. Det gav ham et håndgribeligt bevis for at magnetisme og elektricitet er forbundet.

I sommeren 1820 fik Ørsted lov til at lave sit eksperiment, hvor nogle kompetente vidner overværende det, og der var ingen tvivl; eksperimentet viste en utvetydig sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme. Ørsted fik travlt med at bevise, at han kom først. Han sammenskrev sine notater på et firesiders dokument, som er dateret den 21. juli 1820.

Hvad bruger vi det til i dag?

I dag bliver elektromagnetisme anvendt i flere sammenhænge, vi har kontakt med flere gange om dagen.

Hvis du anbringer et stykke ståltråd i et magnefelt, vil der begynde at flyde elektrisk strøm igennem tråden. Det er sådan elektricitet bliver dannet.

Hvis du vender det om, og sender elektrisk strøm igennem en ståltråd, vil de elektriske ladningers bevægelser danne et magnetfelt. Det er sådan de elektromagneter, der bliver brugt i dødklokker og partikelacceleratorer (et apparat til at accelerere ladede partikler op til en høj hastighed), bliver dannet.

Den tredje mulighed er at sende en elektrisk strøm igennem en ståltråd, der er placeret i et magnetfelt, på den måde vil det få ståltråden til at bevæge sig. Det er sådan vi får fx håndmixere og boremaskiner til at virke.

Vil du lære mere?

Du kan tage hen på dit bibliotek og låne bøger om fysik og elektromagnetisme.
Derudover kan du gå på bibliotek.dk, Infomedia eller lex.dk og finde gode artikler om emnet.