International yogadag

21.06.23
D. 21. juni er det international yogadag. Her kan du læse mere om hvad yoga er og hvilke positive effekter, du kan opleve ved at dyrke yoga.

I anerkendelse af sin universelle appel udråbte FN den 11. december 2014 den 21. juni som den internationale yogadag.
Forslaget blev først introduceret af premierminister Narendra Modi i hans tale under åbningen af ​​generalforsamlingens 69. session, hvor han sagde: "Yoga er en uvurderlig gave fra vores gamle tradition. Yoga forener krop og sind, tanke og handling ... en holistisk tilgang, der er værdifuld for vores sundhed og vores velvære. Yoga handler ikke kun om motion; det er en måde at opdage følelsen af ​​enhed med dig selv, verden og naturen.

Resolutionen bemærkede især "betydningen af, at enkeltpersoner og befolkninger træffer sundere valg og følger livsstilsmønstre, der fremmer et godt helbred." I den forbindelse har WHO også opfordret sine medlemslande til at hjælpe deres borgere med at reducere inaktivitet, som er blandt de ti største dødsårsager på verdensplan, og en vigtig risikofaktor for ikke-smitsomme sygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme, kræft og diabetes.
Yoga er en gammel fysisk, mental og spirituel praksis, der opstod i Indien. Ordet 'yoga' stammer fra sanskrit og betyder at slutte sig til eller at forene, hvilket symboliserer foreningen af ​​krop og bevidsthed. I dag praktiseres det i forskellige former rundt om i verden og fortsætter med at vokse i popularitet.

Formålet med den Internationale Yogadag er at udbrede kendskabet til yoga og de mange gevinster, der er forbundet med at dyrke yoga.
Studier viser, at yoga har positiv effekt på rigtig mange ting:
Yoga lindrer fysiske og psykiske lidelser. Fx kronisk smerte, astma, og diabetes samt depression, og stress.
Yoga øger også selvværdet.
Yoga giver mere energi og følelse af kontrol.

Mange lever i højhastighedsliv, hvor nervesystemet konstant er i alarmberedskab. Det gør, at du mister kontakten til dig selv og dine drømme. Hvis du dyrker blid yoga lærer du at synke ned i en dyb tilstand af ro og lade krop og sind genopbygge indefra.
Yoga er mere end en fysisk aktivitet. Med ordene fra en af ​​dens mest berømte udøvere, den afdøde B.K.S. Iyengar, "Yoga dyrker måder at opretholde en afbalanceret holdning på i det daglige liv og giver færdigheder i udførelsen af ​​ens handlinger."

Vil du dykke længere ned i yoganes verden, kan du finde et udvalg af yogabøger herunder.

Materialer