Læselyst til kommunens SFO’er

08.09.20
Takket være støtte fra Børne- og Ungdomsministeriet har Struer Bibliotek været så heldig at få lov til at tilbyde alle kommunens SFO’er aktivitetsposer proppet med gode bøger, spil, forslag til fælles aktiviteter og inspiration til kreativ udfoldelse.

Konceptet hedder ’Læsefamilier’ og ideen til aktivitetsposerne stammer fra Aalborg Bibliotekerne, som har kørt et succesfyldt forsøg med at låne poserne ud til familier. Posernes indhold er nøje sammensat, så det styrker læsefællesskaber, fremmer læselysten og pirrer nysgerrigheden.

Aktivitetsposerne er afleveret ude i SFO’erne, som har taget rigtig godt imod initiativet, og der tænkes allerede i spændende tiltag til hvordan det nye materiale skal bringes i spil ude i de forskellige institutioner. Håbet fra bibliotekets side er, at SFO’erne vil låne poserne ud til familierne, så de kan danne grundlag for gode oplevelser og socialt fællesskab omkring læsningen. Aktivitetsposerne er ment som en inspiration til fordybelse indenfor et bestemt tema, hvor alle kan være med, helt fra mindre søskende til bedsteforældre. Der er tre forskellige temaer i poserne: Natur, Sjov og Uhygge.

Folkebibliotekerne har netop givet hinanden håndslag på at arbejde fokuseret på at fremme læselysten i den kommende årrække. Vi ved at læsefærdigheder, glæden ved læsning og ikke mindst de sociale relationer kan styrkes utrolig meget, når det foregår i familierne. Børnebibliotekar Ditta Nielsen fortæller, at man ikke kan komme for tidligt i gang: ”Du kan læse op for dit barn fra det er helt lille. Nærheden og kontakten med det helt lille barn styrkes utrolig godt ved oplæsning og fortælling. Oplæsningen kan fortsætte i mange år, og vil styrke fantasien, evnen til at fordybe sig og glæden ved litteraturen. Man skal altid leve sig ind i historien, så bliver det en god oplevelse for både børn og voksne. Selv store børn nyder en oplæsningsstund”.

Udover gode bøger og spil indeholder aktivitetsposerne også en række forslag til fælles aktiviteter, der sætter litteraturen i spil på nye og sjove måder. Og det er sammenstykket sådan, at det kan nås i små bidder, der passer ind i en børnefamilies hverdag. ”Det er en perfekt måde at afslutte en måske hektisk dag, hvor alle har været udsat for mange indtryk. En dejlig hyggestund, som sagtens kan hamle op med både Youtube og Netflix, når bare du selv brænder for historien” fortæller Ditta Nielsen.

Har I lyst til at låne en aktivitetspose med hjem i jeres familie, så spørg efter dem i børnenes SFO. Det gælder også SFO’er i kommunens friskoler.